Pánská móda pozdního rokoka (1774 - 1789)

 

Mužský oděv

Jak již bylo řečeno, móda prochází zjednodušením a zcivilněním u oděvu mimo dvůr. Nejvíce se to projevuje především v oblečení pro pány, kde se stále častěji prosazuje frak. Převážně se šije z tmavých látek, bez větších ozdob. Dokonce od roku 1780 je možné v tomto oděvu přijít i ke dvoru. Frak však nezůstal příliš dlouho pohodlnějším oblečením. V Anglii byli posedlí tím, aby frak dokonale sedl k tělu, frak byl tedy stále těsnější.

Kalhoty, které se k fraku nosí jsou zvlášté jednou věcí, která se bude držet dlouho do 19. století, a to, že jsou o jeden stupeň světlejší.

Zjednošuje se také vesta; ztrácí šosy i rukávy a její hlavní ozdobou je jen nápadná látka, výšivka či potisk. Koncem osmdesátých let není neobvyklé, že se na vestě objevuje vyobrazení dobových událostí. Vesta a kravata tak zůstávají jedinou nápaditou částí mužského oděvu. Kravata tedy nabývá na významu a jelikož je často bílá, klade se velký důraz na její čistotu.

Redingot se stává součástí společenského oblečení, je volný i vypasovaný. V Anglii je z vlněné látky tmavších barev, ve Francii má extravagantní provedení z nápadné látky se širokými pruhy.

Třírohý klobouk zůstává soušástí tradičního oblečení až do roku 1780. při zmenšené paruce jej bylo možné nosit na hlavě a ne v podpaží. Kolem roku 1780 se začíná objevovat dvourohý klobouk, který se dal v podpaží nosit velice pohodlně, neboť jej bylo možné naplocho složit. Kulatý černý klobouk, původně určený pro jízdu na koni, se postupně stává také součástí civilního oblečení, stejně jako zvýšený plstěný klobouk.

Kord se postupně přestává nosit a jeho místo zaujme vycházková hůlka, ta je z nejrůznějších materiálů a v různém provedení.

Obuv

Součástí mužského obleku jsou nejen střevíce, ale i holíny, v předchozí době určené pouze k jízdě na koni.

Účes

Mužský styl účesu zůstává stejný jako v předchozí době a neprojde prakticky žádnými změnami.