Pánská móda v rokoku (1723 - 1774)

 

Mužský oděv

Mužský oděv se oproti tomu ženskému vyvíjí podstatně pomaleji. Justaucorps, vesta a kalhoty culotte tvoří základ oblečení, jemuž se nyní říká habit (oblek).

Šosy kabátce se rozšiřují a dokonce jsou vystužovány voskovým plátnem, žíněmi či papírem, aby se podobaly tvaru krinolíny.  Kabátec je úplně otevřený. Rukávy končí u loktu nebo u zápěstí a jsou zakončeny vysokou manžetou, v níž je viditelná ozdobná košile. Vzniká také nový typ kabátce – frak. Ten vznikne sestřižením šosů justaucorpsu vpředu, původně pro větší pohodlí při jízdě na koni a nošení kordu. Později se však začíná nosit i ve společnosti. Postupně se bude měnit forma sestřižení šosů, budou hranatější ši kulatější, krovky delší či kratší.

Vesta se postupně zkracuje a proměňuje se ve velmi luxusní součást oblečení, jak pokud jde o výběr látky, tak i o výzdobu. Vesta se rovněž zapíná pouze na několik knoflíčků. Kravata je stále náročněji aranžovaná. Postupně ustupuje krajkové žabó a častější jsou různé typy vázaných kravat.

Kalhoty culotte se prodlužují, přetahují se přes punčochy a upevňují přezkou. Nyní se módní záležitostí stává zakrýt poklopec kalhot řetězem s hodinkami a množstvím přívěsků, které při chůzy cinkaly.

Postupně se začíná věnovat pozornost také svrchnímu oblečení. Vedle bezrukávových pláštů staršího typu je to především redingot; dlouhý, dvouřadý plášť, lehce nebo málo vypasovaný, se dvěma límci, z nichž jeden se nosil zdvižený. Sloužil především jako cestovní oděv.

Účes

Muži se velice neochotně vzdávali svých oblíbených alonžových paruk. Ještě kolem roku 1730 ji nosili hlavně starší muži. Se zmenšením paruky vzniká forma podobná ženskému účesu. Nejoblíbenějším účesem (i typem paruky) byl la perruque bourse; delší vlasy stažené do týla, nad čelem a kolem tváře hladce zčesané a vtýle vložené do sáčku z černého taftu, ozdobeného stuhou. Kadeře kolem uší se uvolňují nebo se také svinují do vodorovných loken. Kolem roku 1755 se nejfrekventovanějším účesem stává ailes de pigeon; lokny se na spáncích zmnožují do několika svislých či vodorovných řad.