Le Grand Trianon (Velký Trianon)

 
V roce 1668 koupil Ludvík XIV. vesničku Trianon na okraji Versailles a pověřil architekta Louis Le Vau postavením porcelánového pavilonu (Trianon de porcelaine). Název získal pavilon podle své fasády, která byla zhotovena v bílé a modré keramice, ve stylu delftského porcelánu. Práce začaly v roce 1670 a dokončeny byly roku 1672. Pavilon sloužil králi a jeho milence Madame de Montespan  pro chvíle odpočinku od dvora. 
 
V roce 1687 začal původní Trianon, díky křéhké keramice, chátrat. Ludvík XIV. tedy nařídil demolici a následné nahrazení pevnějším materiálem. Pověřil architekta Jules Hardouin Mansart, který práci dokončil v roce 1688 a jako materiál pro fasádu zvolil Languedocký červený mramor. Díky tomu byl zámeček, dokud nebyl postaven Malý Trianon, nazýván Trianon de Marbre, tedy Mramorový Trianon. V této době již byla královu favoritkou Madame de Maintenon, která zde také s králem často pobývala. 
 
A to až do roku 1703, kdy se stal zámeček rezidencí Velkého Daulphina Ludvíka Francouzského až do jeho smrti v roce 1711. 
 
Od roku 1708 zde také, jako již vdova, sídlila švagrová Ludvíka XIV.; Alžběta Šarlota Falcká, vévodkyně orleánská. Společně s ní zde žil i její syn Filip II., vévoda  orleánský, pozdější regent nezletilého Ludvíka XV., s manželkou Françoise Marií Bourbonskou, legitimní dcerou Ludvíka XIV. V roce 1708 bylo v Trianonu postaveno větší křídlo, pojmenované Trianon-sous-Bois, které sloužilo jako sídlo rodiny Orleánských. 
 
Zámek se stal oblíbeným místem Marie Adélaïde Savojská, vévodkyně burgundské, manželky Malého Daulpina Ludvíka Francouzského, vévody burgundského, kteří zámek obývali v letech 1711-1712.
 
Nejmladší vnuk Ludvíka XIV.; Karel, vévoda z Berry a jeho žena Marie Louisa Élisabeth Orleánská, vévodkyně z Berry zde sídlili v ltech 1712-1714. 
 
Kolem roku 1720 Velký Trianon obývala další legitimní dcera Ludvíka XIV.; Louisa Françoise Bourbonská, zvaná Madame la Duchesse, která si později nechala postavit Bourbonský palác v Paříži, který byl inspirován Velkým Trianonem.
 
Král Ludvík XV. zámek příliš nevyužíval, upředňostňoval Malý Trianon,  tudíž za jeho vlády nedošlo k žádným změnám. V zámku pobýval při svých návštěvách Versailles jeho švagr Stanislav Leszczynsky, bývalý král Polska. 
 
Stejně jako jeho dědeček, tak an Ludvík XVI., nepřinesl žádné úpravy zámečku. On ani jeho žena Marie Antoinetta , která rovněž dávala přednost Malému Trianonu, zámek neobývali. 
 
Během Velké francouzské revoluce zámek chátral. Noví obyvatelé přišli až v roce 1810, a to konkrétně císařovna Marie Louisa, manželka císaře Napoleona I., která zde sídlila do roku 1814.
 
Jako poslední obývala Velký Trianon Marie Amálie Neapolsko-Sicilská, manželka posledního francouzského krále Ludvíka Filipa Orleánského, a to během let 1830-1848.
 
Vybavení ve Velkém Trianonu je empírového stylu z dob Napoleona I. 
 
 
Trianon de porcelaine
 
 
 
Le Grand Trianon pohled z břehu Velkého Kanálu
 
 
 
 
Le Grand Trianon s francozskou zahradou
 
 
 
 
Pokoj Napoleona I. 
 
 
 
 
Hudební salónek
 
 
 
 
 
Salón rodiny Ludvíka Filipa Orleánského