Dámská móda raného baroka (1620 - 1650)

 

Dámský oděv

Ženy se špatně vzdávaly španělskému ideálu módy. Nakonec se však přeci jenom silueta uvolňuje. Živůtek má nadále vpředu vybíhající špičku, ta však neakcentuje zůžení a prodloužení pasu, jako tomu bylo v renesanci, ale pouze tvar živůtku vpředu prodlužuje. Pás se totiž častěji klade nad úroveň přirozeného pasu a jeho linie se zcela uvolňuje. Živůtek, nyní dekoltovaný, pozbývá postupně okruží. To je nahrazeno přeloženým límcem s krajkou, který někdy zahaloval výstřih. Zejména u francouzských dam byl dlouhou dobu velice oblíbený vystužený, zdvižený límec, který preferovaly již  v době okruží. Jeho součástí byla stále hlubší dekoltáž, která odhalovala mnohdy poprsí více než odvážně. Z tohoto důvodu se také začali nosit šátky, zvětšené límce a další ozdoby, které měli za cíl dekoltáž alespoň z části zakrývat. Rukávy živůtku jsou zkráceny, zdobeny manžetami a členěny rozparky.

Sukně je uvolněná, rozšířená, s volnými záhyby, a je podepřena ne už obručemi a vycpávkami, ale spodničkami. Nosily se většinou tři, první se říkalo skromná (francouzsky „la modeste“), prostřední šibalka (francouzsky „la friponne“) a té spodní tajná (francouzsky „la secrète“). Sukně se postupně promění do malé vlečky a silueta oděvu pracuje s efektem dvou sukní, svrchní a spodní, které jsou různě roztřižené, nařasené a zdvižené.

Ženy také oblékají plášť, který je podobný tomu mužskému. Jsou to bezrukávové přehozy, jejichž základem jsou stále pláště středověké.

Botám se nevěňuje příliš pozornosti. Podobají se mužským, mají hranatou špičku, zvýšený podpatek. Jsou zhotovovány nejčastěji z měkké kůže a zdobeny stuhami a rosetami.

Účes

Úprava vlasů není v tomto období příliš efektivní a zdobná.  Vlasy se nosí více či méně kadeřavé, nepříliš dlouhé, volně splývající na spáncích, často zastřižené a sčesané hluboko do čela, vzadu hladce stářené do uzlu, který byl podchycen jehlicemi či síťkou. Módními byly vlasy černé. Ženy, které měly vlasy plavé, docílily černé barvy pomocí česání olověným hřebenem. Co se týká pokrývek hlavy, dámy místo klobouků nosí spíše malé čepce či roušky. Ty byly průsvitné a drobné a sloužily jako ozdoby v účesu.

Tvář

Bílá pleť je opět jedinou přijatelnou variantou, která je v této době s kombinací černých vlasů velice rafinovaná. K ochraně pleti se začínají nosit masky, mnohdy však byly pouze módním doplňkem.