Pánská móda raného baroka (1620 - 1650)

 

Pánský oděv

Částí mužského oděvu je košile, plnící efektní součást oblečení, u krku je doplněna límcem, který je přeložený a položený na ramena. Límce jsou plátěné a doplněné krajkou, někdy mohou být celokrajkové nebo nařasené. Důležitou součástí límce je stužka, jíž se límec vepředu zavazuje, nebo žabó, což je nabíraná ozdoba z jemného plátna nebo krajky, která má za cíl zakrývat zapínání košile. Součástí košile jsou rovněž manžety, podobně přeložené a ozdobené jako límec.

Další součástí oděvu je kabátec, který patřil k základní výbavě mužského oděvu. Šosy kabátu se prodlužují, někdy se rozšiřují vložením několika dílů. Pás není příliš zdůrazněn a kabátec se uvolňuje. Rukávy kabátce jsou zcela roztřižené, vyplněné objemnou košilí.

Důležitou součástí je plášť. Může být buď krátký, jen ke koleni či nad koleno, ale i prodloužený; aranžuje se většinou asymetricky na jedno rameno a je bezrukávový. Plášť se nosil několika způsoby; buď ledabile spadal na zem nebo byl na jedné straně přitažen těsně k tělu a na druhé straně se nechal rozevlátý.

Délka kalhot byla ke kolenům, byly měkké, širší či užší, někdy u kolen těsně upjaté. Poklopec je prakticky neviditelný, zapíná se na obou stranách boků. Boty jsou vysoké ozdobené manžetami. Punčochy nejsou příliš viditelnou součástí oděvu, nanejvýš pokud zvolí gentleman kratší kalhoty a méně vysoké boty. Vznikne tak mezera, v níž může uplatnit punčochu, obvykle již hedvábnou, zdobenou stuhami.

U již zmíněných bot ustupují boty nízké a přednost dostávají vysoké holínky se širokou manžetou. Objevuje se zvýšený, šikmo seříznutý podpatek. Pokud se nosí boty nízké, jsou tvarově podobné, ozdobené vepředu širokým jazykem, mají přezky nebo stužkové rosety.

Další nedílnou součástí je klobouk. Je měkký, široký, tvarovatelný, krempu lze libovolně zvedat a klopit vpředu, vzadu, vpravo i vlevo. Klobouk dostal jméno respondent (francouzsky „odpovídající“) a také odpovídal svému nositeli, který ho přizpůsoboval svému stylu a osobnosti. Zdobil se peřím, ale také liščím ohonem. Dalším typem je přežívající španělský cylindrový typ tuhého klobouku, který byl poněkud proměněný.

 

Účes a vousy

Nejvíce převládala móda černých, zdánlivě neupravených, poměrně dlouhých, kadeřavých vlasů. Byly doplněny tzv. muškou, což byl úzký knírek nad horním rtem, a malou, upravenou bradkou. Vedle tohoto poměrně zdánlivě přirozeného účasu, existovaly i poměrně náročnější účesy. Například účes à la Cadenet, ve kterém z vlasů přečnívaly dva delší prameny, které byly buď kadeřené nebo spletené do copů, propletené perlami, šperky či stužkami. Tyto prameny byly potom přehozené k jedné straně vepředu na rameno.