Marie Josefa Habsbursko-Lotrinská 

 
 

tituly: rakouská arcivévodkyně

dynastie: Habsbursko-Lotrinská

datum a místo narození: 19. březen 1751, palác Hofburg, Vídeň, Rakousko

datum a místo úmrtí: 15. říjen 1767, palác Schönbrunn, Vídeň, Rakousko

příčina úmrtí: neštovice

 

Marie Josefa se narodila jako dvanácté dítě císařskému páru Marii Terezii a Františkovi I. Štěpánu Lotrinskému. V rodiném kruhu jí říkali Josefa. Císařovna považovala Josefu za ne příliš hezkou a málou talentovanou a vytrvalou. Také jí často vyčítala její zállibu v rozšiřování pomluv. Josefa dostala ihned po narození, jako každé dítě Marie Terezie, svůj vlastní dvůr v čele s vychovatelem či vychovatelkou. Těm udělovala pokyny samotná císařovna. Marie Terezie vyžadovala, aby byly děti zbožné a poslušné. Dále dbala také na osobní hygienu, zdravou stravu a dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu. Josefinou vychovatelkou se stala hraběnka Lerchenfeldová. Vychovávána byla společně se sestrou Marií Johannou, se kterou měla velice blízký vztah. V roce 1762 však Johanna podlehla neštovicím. Josefa měla velkou dobu psychické problémy, neustále truchlila a nic ji nepřinášelo radost. Její bolest byla natolik velká, že i samotná císařovna byla velice ustaraná a zkoušela Josefě zvednou náladu pravidelnými vyjížďkami po schönbrunnském parku. Několikrát jí byl podán uklidňující nápoj od dvorního lékaře císařovny Gerarda van Swietena.

 V Josefiných dvanácti letech se Marie Terezie rozhodla, že ji zasnoubí s Ferdinandem Neapolsko-Sicilským, kterého si původně měla vzít Marie Johanna, tuto skutečnost ale před Josefou císařovna zpočátku tajila. Nicméně Josefa se o tom brzy dozvěděla a díky spostě povídačkám u dvora rychle pochopila, že ji nečeká nic dobrého. Ferdinand byl totiž vyhlášený hrubián a hulvát. Josefa byla velice zarmoucená,  neutišila ji ani vyhlídka toho, že se stane královnou. Na přípravu pro roli královny měla čtyři roky.

O Josefinu výbavu se starala její teta princezna Charlotta Lotrinská. Výbava zahrnovala 99 šatů, obuv, spodní prádlo, domácí náčiní všeho druhu, šperky, medailonky, naučnou literaturu atd. Josefa však výbavu neužila, neboť těsně před svatbou zemřela. Ve svých šestnácti letech podlehla, stejně jako její milovaná sestra Marie Johanna, neštovicím. Onemocněla 4. října 1767 po návštěvě Císařské krypty, kde se loučila se zesnulou Johannou. Zemřela o jedenáct dní poté. Marie Terezie nakonec vybrala jako náhradu za Josefu pro sňatek s Ferdinandem Marii Karolínu.