Marie Tereza Habsburská 

 
 
 

tituly: španělská infantka (narozením)

           královna Francie (sňatkem)

dynastie: španělší Habsburkové

datum a místo narození: 10. září 1638, palác El Escorial, Španělsko

datum a místo úmrtí: 30. červenec 1683, Versailles, Francie

příčina úmrtí: benigní nádor

 

manžel: Ludvík XIV. 

děti:   Ludvík Francouzský, Velký daulphin (1661-1711)

          Anna Alžběta Francouzská (1662)

          Marie Anna Francouzská (1664)

             Marie Tereza Francouzská, la Petite Madame (1667-1672) 

          Filip Karel, vévoda z Anjou (1668-1671)

          Ludvík František, vévoda z Anjou (1672)

                     

Marie Tereza se narodila jako osmé a zároveň poslední dítě krále Filipa IV. Španělského a Izabely Bourbonské.

V roce 1658, když se válka s Francíí chýlila ke konci, rozhodly se obě země, že by bylo dobré stvrdit mír a přátelství sňatkem. Volba padla právě na Marii Terezu, jejím manželem se měl stál její bratranec 1. stupně Ludvk XIV. Nicméně Filip IV. s nabídkou nejprve otálel, když se však dozvěděl, že kardinál Mazarin usiloval o zajištění sňatku Ludvíka XIV. se savojskou princeznou, okamžitě vyslal zvláštního vyslance do Francie, aby tam zahájil jednání o královském sňatku. Sňatek v zastoupení proběhl ve Fuenterrabia. Marie Tereza se s Ludvíkem poprvé setkala na  Île des Faisans, což je ostrov na řece Bidasoa, který byl pod společnou vládou Francie a Španělska. 7. července opustila Marie Tereza Španělsko a 9. července se již konala svatba v Saint-Jean-de-Luz. Ludvík chtěl konzumovat manželství co nejdříve a tak jeho matka zařídila, místo tradičního veřejného obřadu konzumování manželství, soukromou konzumaci.

Ludvík byl své ženě první rok manželství věrný, užíval si onu legitimní vášeň, kterou k němu jeho žena cíttila. Marie Tereza začala s věkem přibývat na váze a stáhnula se do svého kruhu španělského doprovodu, který s ní do Francie přicestoval. Mluvila pouze španělsky, francouzsky se, až na pár slov, nenaučila. Mezitím si našel Ludvík svoji prvním oficiální milenku Louise de la Vallière. Královna z toho byla velice zarmoucena. Marie Tereza však měla velké štěstí, že našla přítelkyni a spojenkyni ve své tchýni Anně Rakouské. Většinu času trávila hraním karet a jiných hazardních her, neboť neměla sebemenší zájem o politiku ani o literaturu. V důsledku toho byla v mnoha očích vnímána, že se svou povahou pro královnu nehodí. 1. listopadu 1661 však kritiky umlčela, neboť se narodil dlouho očekávaný syn Velký Daulpin Ludvík. Marie Tereza porodila ještě další čtyři děti. Tři z nich umřou ale ještě téhož roku, v jakém se narodí, princezna Marie Tereza Francouzská zemře jako pětiletá a Filip Karel, vévoda z Anjou jako dvouletý. 

V roce 1682 se dvůr přestěhoval do Versailles. Jak ubíhal čas, Marie Tereza se naučila Ludvíkovi nevěry tolerovat. Další královou favoritkou a oficiální milenkou se stala Madame de Monstespan, která měla nakonec k dispozici více pokojů v paláci než královna. Král však Madame de Monstespan několikrát pokáral, když jeji chování znevažovalo královninu pozici u dvora. Později však král našel zalíbení ve vychovatelce nemanželských dětí Madame de Monstespan; Madame de Maintenon. Ta se ze začátku bránila a raději nabádala Ludvíka, aby se věnoval své dlouho zanedbávané manželce. Marie Tereza jí za to byla vděčná a chovala se k ní velmi ohleduplně. Po její smrti se Madame de Maintenon stala královou druhou ženou. Sňatek byl však uchován v tajnosti.

Během posledního týdne července 1683 Marie Tereza onemocněla, měla benigní nádor v levném rameni. Zemřela 30. července velice bolestivou smrtí. Její poslední slova byla: „Navzdory tomu, že jsem královna, prožila jsem pouze jeden šťastný den.“ Po její smrti prohlásil Ludvík XIV: „To je první problém, který mi přivodila.“